Estrelle Design

Szappanozzunk!

Mire ezt a bejegyzést írom, az első házi készítésű szappankáim már bőven használatban vannak. Mindenképp meg akartam várni, hogy mi is lesz belőle… kicsit tartottam tőle, hogy nem sikerül… de miért ne?

Nagyon szeretem a natúr kozmetikumokat, a mindenféle káros anyagtól mentes, csupa-csupa jó dologból készült termékeket. Nézegetem már egy ideje a szappan készítési fortélyokat, recepteket, de valahogy nem volt merszem belevágni. Aztán jött egy csodakrém (erről később), amihez hozzávalókat kellett rendelnem és úgy gondoltam most vagy soha, jöhetnek a szappan hozzávalói is!

Az első szappankáim kecsketejből készültek, a hozzávalók:

  • kecsketej (406,6 g)
  • NaOH (146,9 g)
  • kókuszolaj (270 g)
  • shea vaj (250 g)
  • makadámdióolaj (50 g)
  • olíva olaj (500 g)
  • plusz illóolaj és holland kakaó a színezéshez

Az első dolog, hogy mindent pontosan kimértem és előkészítettem. A kecsketejet lefagyasztottam, mert azt olvastam, hogy különben megég, besárgulhat. Szükségem volt egy edényre, amiben a lúgot oldottam, illetve egy másikra, amiben a többi hozzávalót egybe melegítettem. Amíg kimértem, összekevertem az olajakat, a fagyasztott tej kicsit olvadt. Utána a lúgoldó edényt jeges vízbe tettem (mosogatóban) beleraktam a fagyos tejet és apránként hozzáadtam a NaHO-ot. Vigyázni kell, mert hamar felforrósodhat (ezért kell a jeges víz), védőfelszerelés ajánlott! FONTOS, hogy mindig a lúgot öntjük a folyadékhoz és nem fordítva! Kézre-szemre vigyázni! Folyamatosan kevergetve feloldottam a lúgot.

Közben a zsírokat-olajokat vízgőz felett megolvasztottam (kivétel az illóolaj). Az a lényeg, hogy akkor lehet összekeverni az egészet, ha minden hozzávaló egyforma hőmérsékletűre hűlt/melegedett, ez kb 38 fok. Na most az én lúgom bizony nem akart ennyire felforrósodni (valószínűleg túl fagyos volt még a kecsketej), az olajok meg túlhevültek és már azon a ponton voltam, hogy kidobom az egészet…. nagy levegő! …az olajokat kiraktam az udvarra gondolkozni, a lúgot pedig a radiátor tetején kevergettem.

Miután minden azonos hőmérsékletű lett, a lúgot kis adagokban hozzáöntöttem az olajos keverékhez és botmixerrel elkezdtem összedolgozni. Kb 4-5 perc kellet neki, mire puding szerű állaga lett, ekkor belekevertem az illóolajat, majd kétfelé vettem a masszát és az egyik felébe holland kakaóport kevertem (lehet színezni más természetes anyaggal is). Ilyenkor már gyorsan kell dolgozni, mert viszonylag hamar szilárdul. 

Előre kikészített formákba öntjük és letakarjuk sütőpapírral. Én házilag összeeszkábált formába öntöttem (vékonyabb deszkákat szögeltünk össze, sütőpapírral kibéleltem és ebbe öntöttem a masszát), de lehet szilikon formába, tepsibe, tejfölös pohárba… amibe szimpatikus.

24 óra! Ennyi kell ahhoz, hogy a massza annyira megszilárduljon, hogy lehessen szeletelni. Ilyenkor a lúg még marhat, ezért jobb kesztyűben szeletelni! Tálcákra raktam és szellős, hűvös helyen pihengettek 3 hétig… ennyi kell neki ugyanis, míg “beérik”! Én már alig vártam, hogy kipróbálhassam és úúúú de nagyon szeretem! Fürdés közben nem képződik olyan fura hártyaszerű dolog a víz tetején, mint pl a bolti szappanoknál és tutira egyszerűbb még takarítani is! 🙂

Összefoglalva mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, kísérletezzen vele! Itt egy szuper számoló táblázat, amivel ki lehet számolni a hozzávalókhoz szükséges folyadék és lúg mennyiségét.

Elnézést, de képeket nem készítettem a folyamatról, de a legközelebbi “kutyuláskor” pótolni fogom.

IMAG1553_1[1]

24 óra után, a már felszeletelt szappankák

 

PhotoGrid_1418295446840[1]

Csomagolva, ajándékba lesznek

Szeretettel,

estrelle.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!